Mene sisältöön

Lintutornit

Kuusistonlahden lintutorni

Kuusiston lintutorni, Kaarina

Kuusistonlahdella sijaitsee kaksi lintutornia, sekä Fiskarinsuntin etelä- että pohjoispuolella.  Molemmista torneista avautuvat loistavat näkymät Kuusistonlahdelle. Lajistollisesti paikka on upea lukuisine sorsa- ja kahlaajalintulajeineen.

  • Ensimmäinen torneista löytyy seuraamalla Linnanrauniontietä ja kääntymällä lintutornikyltin saattelemana Lyhdyntielle, jonka päähän voit jättää autosi.
  • Toinen torneista sijaitsee hyvin lähellä linnanraunioiden parkkipaikkaa. Polku lähtee parkkipaikkaa vastapäätä, toiselta puolelta tietä ja lintutorni-opastekyltit johdattavat sinut oikealle polulle.

Littoistenjärven lintutorni

Torni on yksikerroksinen ja sen ylätasanteelta on hyvät näkymät koko järven yli. Suurin osa linnuista viihtyy matalan järven selällä, joten kiikarit tai kaukoputki ovat tarpeellisia varusteita. Ranta-alueella viihtyvät parhaiten sinisorsat ja joutsenet. Syksyiseen aikaan järven selällä viihtyvät runsain joukoin isokoskelot.

  • Littoistenjärven lintutorni sijaitsee järven luoteisosassa olevan hiekkarannan läheisyydessä. Auto on hyvä jättää uimarannan parkkipaikalle, josta johtaa polku suoraan lintutornille. Toinen mahdollinen reitti tornille on Liedon puolella sijaitsevan Kuoviluodon suunnasta, luontopolkua pitkin. 
  • Myös uimaranta sopii hyvin lintujen puuhien tarkkailuun ja rannalta tornille päin mentäessä on luhtaniitty, jolla esiintyy harvinaisempiakin lajeja. 

Järvelän lava ja lintutorni

Järvelän kosteikko on Littoistenjärven pohjoispuolelle onnellisen sattuman seurauksena syntynyt lajistorikas, tulviva peltoalue. Alueella on tukeva, liikuntarajoitteisillekin sopiva, kosteikon lintujen seuraamiseen tarkoitettu lava. Liedon kunnan puolella on Järvelän kosteikolle maisemansa avaava lintutorni. Alueella pesii monipuolinen rantalinnusto ja muutto- ja levähdyspaikkana se toimii useille muuttomatkalaisille. 

  • Auton voit pysäköidä Järveläntien ja Vanhan Littoistentien risteykseen, josta kävelymatka Järveläntien varressa sijaitsevalle lavalle on todella lyhyt.

Piikkiönlahden lintutorni

Tornista avautuu suora näköyhteys Fiskarinsuntille sekä Kuusiston lintutorneille. Tornin itäpuolella sijaitseva peltoalue on varsinkin muuttolintujen suosiossa. Paikalla viihtyvät monet kahlaajat, haikarat, kurjet, viklot ja suokukot. Ruskosuohaukka metsästää alueella.

  • Piikkiönlahti on suhteellisen leveä vesialue ja kiikarit tai kaukoputki ovat tarpeelliset vastarannan lajien tarkkailuun. 
  • Piikkiönlahden lintutorni sijaitsee 110-tien välittömässä läheisyydessä, jätevedenpuhdistamon vieressä. Puhdistamolta lintutornille johtaa polku, mutta voit ajaa tornille myös suoraan Myrskylinnantietä vastapäätä kääntyvää peltotietä pitkin. Paikoitustilaa löytyy runsaasti. Itse torni on tukeva, kaksikerroksinen ja tilava suuremmankin joukon yhtäaikaiseen oleskeluun soveltuva lintujen tarkkailupaikka.

Rauvolanlahden lintutorni

Rauvolanlahdelta löytyy kaksi erillistä, lintujen tarkkailuun tarkoitettua lavaa sekä lintutorni. Näköalat Rauvolanlahdelle sekä Turun suuntaan ovat upeat. Linnusto Rauvolanlahdella on hyvin monipuolinen ja alueella pesiikin satoja vesi- ja kosteikkolintupareja. Muuttoaikoina alueella käy melkoinen kuhina ja petolinnuista varsinkin haukkoja esiintyy edustavasti. Puhdistamon alueella voit tavata myös paikalla talvehtivan luhtakanan.

  • Lintulavat soveltuvat mainiosti valokuvien ottamiseen ja lintutorni taas enemmän kiikarointiin ja kaukoputken käyttöön.
  • Parhaiten Rauvolanlahden lintutornille pääset Vaarniemen pohjoispuolella sijaitsevan tammilehdon luontopolulta, jolta johtaa polku suoraan tornille. Autolla liikkuessasi voit suunnata jätevedenpuhdistamolle, jonka edustan parkkipaikalle voit jättää autosi. Myös Turun Katariinanlaaksosta on suora pääsy tornin juurelle pitkospuita seuraten.


Lintutornien sijainnit ja tietoa lintutorniopastuksista Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen kotisivuilta ja Nauti luonnosta-sivun esitteestä.

| Sivun alkuun |