Mene sisältöön

Mattelmäen rälssitila

Mattelmäen rälssitila, Kaarina

Kylän nimenä mainitaan Mattelmäki (Mattalaniemi) 1200-luvun lopun Kaarinassa. Ensimmäinen asiakirjatieto on vuodelta 1514, jolloin Mattelmäen Paavo-isäntä oli Tukholmassa oikeudessa selvittämässä poikansa Lyypekissä sattunutta kuolemaa.

Vuonna 1546 Askaisten Autusten herra Torsten Henrikinpoika antoi talon huomenlahjaksi vaimolleen Beata Olavintyttärelle, talo oli tuolloin perintörälssi. Rälssioikeudet sai antamalla hevosen ja miehen varustettuna Ruotsin kuninkaalle sotaa varten. Torsten Henrikinpoika kuoli 1585, jolloin omistajaksi tuli Savonlinnan päällikkö Gödik Fincke.

Fincken tytär Margareta oli naimisissa Maskun Kankaisten kartanon omistajan Evert Kaarlenpoika Hornin kanssa, joka oli Kustaa II Adolfin sotataidon opettaja. Evert Horn kuoli Pihkovan taistelussa vuonna 1615 ja hänen leskensä Margareta asui tiettävästi Mattelmäessä. Mattelmäen rälssioikeudet peruttiin 1600-luvun lopulla, jolloin talo tuli kruunun omistukseen ja siitä muodostettiin korpraalin puustelli.

Mattelmäessä on vielä jäljellä ennen 1600-lukua rakennettu holvattu kivikellari. Päärakennus on rakennettu useammassa eri osassa. Keskimmäinen sali ja länsipään kaksi huonetta on rakennettu 1700-luvun lopulla, keittiö 1831 ja itäpään huoneet 1842. Muut rakennukset ovat myös 1800-luvun alulla rakennettuja.

Lähde: www.mattelmaenkartano.fi

| Sivun alkuun |