Mene sisältöön

Koriston vilja-aitat

Koriston vilja-aitat, Kaarina

Koriston kylässä oli keskiajalla kaksi taloa, joista toinen kuului Naantalin luostarille ja jonka omistajia tunnetaan vuodesta 1546 alkaen. Koriston tilan monista rakennuksista on jäljellä entinen pehtoorin asunto, kolme aittaa ja talli. Pehtoorin asunnon rakennusvuosi on tuntematon, mutta vuonna 1848 se on peruskorjattu ja sen päätyosat on rakennettu 1900-luvun vaihteessa. Vuonna 1911 siihen rakennettiin siipirakennus. Rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa.

Mielenkiintoisin ja historiallisesti arvokkain on kolmen aitan muodostama ryhmä. Aitat ovat vanhimpia Varsinais-Suomessa säilyneitä vilja-aittoja. Kaksi hirsiaittaa on peräisin vuodelta 1782 ja kolmas, rapattu aitta on rakennettu 1851. Aitat ovat klassistisen ulkoasunsa vuoksi arkkitehtonisesti arvokkaita.

Vanha talli on ilmeisesti osittain rakennettu 1700-luvulla, koska vuonna 1849 katselmusasiakirjoissa sen rakennusajaksi mainitaan "i äldre tider" eli siis aikana, jota kukaan ei tuolloin tarkkaan tiennyt. Tallissa toimii nykyisin kotiseutuyhdistys Kaarina-Seura.

| Sivun alkuun |