Mene sisältöön

Ala-Lemun kartano

Ala-Lemun kartano, Kaarina

Ala-Lemun kartano oli 1400-luvulta alkaen vuosisatojen ajan useiden sukujen hallussa ja omistajana oli mm. Ruotsin arkkipiispa Carl Fredrik Mennander. Hänen omistajakaudellaan, vuonna 1767 valmistui kartanon nykyinen päärakennus, jonka on suunnitellut Christian Friedrich Schröder. 

Kartanoalueen puutarhan on alun perin suunnitellut kasvitieteilijä, professori Pehr Kalm. Tällä hetkellä alkuperäisestä puutarhasta ei ole jäljellä kuin viitteitä menneisyyteen.

Vuonna 1893 kartano siirtyi Armfelt-suvulle. Kreivi August Magnus Armfeltin omistajakaudella 1890-luvulla päärakennuksen länsipäätyyn rakennettiin huvilatyylinen talvipuutarha. Armfeltit myivät kartanon vuonna 1922 maanviljelysneuvos Eliel Sundströmille, jonka kaudella päärakennus uusittiin klassistiseen tyyliin. Sundströmien aikana kartano kehittyi etenkin hedelmänviljelyn ja karjanjalostuksen saralla. Alueella oli tuolloin yli 1000 omenapuun viljelykset, jotka olivat sekä kokonsa että laatunsa puolesta maan kirkkainta kärkeä.

Maihinnousun näyttämönä

Lemunniemi on historiallisesti arvokas alue. Uskotaan, että rannassa on sijainnut 1300-luvulla Suomen ensimmäinen venesatama. Vuosina 1808-1809 käydyn Suomen sodan aikana Ruotsin armeija yritti nousta maihin kartanoalueelle.

Ala-Lemun kartano siirtyi 1960-luvulla Turun kaupungin omistukseen, joka vuokrasi tilan Varsinais-Suomen Kansallissäätiölle, joka alkoi kunnostaa rakennuksia ja puutarhaa. Säätiö osti kartanon vuonna 1998 ja harjoitti kokouskartanotoimintaa, kunnes kartano myytiin yksityiseen omistukseen vuonna 2011.

Lähde Jussi Iltanen: Suomen 100 Kartanot. Karttakeskus 2011.

| Sivun alkuun |