Mene sisältöön

Arboretum Yltöinen - Puulajipuisto meren tuntumassa


Alppiruusut, Arboretum Yltöinen, KaarinaArboretum Yltöisten alueelle on istutettu koti- ja ulkomaisia puita pieninä metsikköinä ja ryhminä. Ensimmäiset ulkomaiset puulajit istutettiin 1920-30-lukujen vaihteessa. Tällä hetkellä noin 10 hehtaarin esittelyalueella on yli 200 lajia, lajiketta tai muotoa. Laajimmat kokoelmat ovat kuusista, männyistä, pihdoista, lehtikuusista, koivuista ja vaahteroista. Uusimpia tulokkaita ovat pohjoisamerikkalaiset lehtipuut.

Harvinaista ja kaunista nähtävää

Arboretumin erikoisuuksia ovat yli 300 vuotta vanhat kilpikaarnaiset männyt, jotka kasvavat merenrannan tuntumassa. 1940-luvulla istutettu kaunis siperianpihta-aita erottaa arboretumin puistoalueesta. Harvinaisuuksia ovat myös pistokaslisätyt visakoivut sekä hemlokit. Erityisesti kesäkuussa ihastusta herättävät 1970-luvulla istutetut, nyt jo neljän metrin korkeuteen yltävät alppiruusut.

Arboretumin yhteyteen valmistui vuonna 2010 perennojen näytealue, jossa on nähtävänä noin 130 erilaista perennaa. Puulajipuisto toimii opetusalueena ja retkikohteena vierailijoille.  Alueella on merkittävä tehtävä myös puiden geenipankkina: se on osa Suomen kansallista kasvigeenivaraohjelmaa.

Polut

Alueella on merkittyjä polkuja, joista voi valita koko alueen läpi kulkevan 1,2 km:n reitin tai 600 metrin kierroksen. Lyhin reitti, 200 m, johtaa yli nelimetristen alppiruusujen keskelle.

  • Arboretum Yltöinen on osa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskusta (MTT).
  • Arboretum Yltöisen löydät osoitteesta Toivonlinnantie 518.
  • Lisätietoja ja opastukset: Luonnonvarakeskuksen kotisivut.

| Sivun alkuun |